‘Je bent getrouwd met je nachtmerrie, denk daar maar eens over na’. Met deze cliff hanger nam mijn coach jaren geleden alweer, afscheid van mij. Het shockeerde me en zette me flink aan het denken. Het komt natuurlijk neer op: opposites attract. Dat klinkt niet voor niets spannend. We zoeken onbewust in onze partner naar onze tegenpool. Zo word je samen een sterk koppel. Maar…, het woord nachtmerrie zegt het al, het kan ook misgaan. Dat is het intrigerende van tegenpolen.
De kracht van de paradox
In elke samenwerking, in elk individu en elke organisatie gaat het, als het moeilijk wordt, over paradoxen. Maar het omgekeerde geldt ook. Elke samenwerking, elk individu of elke organisatie die krachtig is, heeft één of meerdere paradoxen goed in de vingers.
Sigrid Kaag: open én ambitieus
Eén van de redenen waarom Sigrid Kaag zo krachtig is, is dat zij zich openstelt voor wat er op haar pad komt én tegelijk heel ambitieus is. Rutte balanceert tussen charmant en verantwoordelijk.
Zo zijn er legio voorbeelden. Een schaatser kan geen pootje-over in de bocht als hij tijdens de wedstrijd niet compleet ontspannen is. Voor Daphne Schippers is de uitdaging om in haar gretigheid ontspannen te blijven zodat ze niet verkrampt tijdens de sprint. En Trump? Doelgericht en intuïtief? Tony Chocolonely met de slogan: ‘Crazy about Chocolate, Serious about People’ is een voorbeeld van een prachtige organisatie paradox.
Leef je paradoxen tot de max
Wil je je als mens ontwikkelen dan is het belangrijk jouw persoonlijke paradoxen te leren kennen en helemaal uit te leven. Kort door de bocht begint dat met het benoemen van je kenmerken. Schrijf er minstens 20 (!) op. Verbind daarna de kenmerken die het meest verschillend lijken met elkaar. Voor je gevoel gaan die niet samen maar als je ze verder onderzoekt, versterken ze elkaar juist. Stel dat luiheid en intelligentie twee van jouw persoonlijke kenmerken zijn. Benoem voor beiden iets wat echt positief is en iets wat echt negatief is. Voor luiheid is er een geleidende schaal van lethargisch tot initiatiefrijk. Bij intelligent loopt de as van onbegrijpelijk tot efficiënt. Beoordeel bij beide kenmerken hoeveel ruimte er nog is voor groei. Als je beide kenmerken tot de max leeft, ben je een initiatiefrijke efficiënte collega. Hoe krachtig is dat?
Je wrijvingen zijn een opmaat voor verdere groei
Dit is een prachtige en leerzame oefening om voor jezelf verder te onderzoeken. Dan zul je altijd tot de conclusie komen dat de wrijvingen die je ervaart bij jezelf of in de samenwerking met anderen een opmaat zijn voor verdere groei. Schuren maakt de parel.
Ik ben Dorine Smilde, trainer en coach voor leidinggevenden of zij die een leidinggevende ambitie hebben. Triggert dit bericht je en smaakt het naar meer, dan kom ik graag met je in contact. Bel me of stuur me een pb voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
2 reacties
Dorine,
Dank voor je nieuwsbrief.
Wel een zeer prikkelende stelling! Zoals jij hem uitlegt kan ik er wel iets mee. Leuk dat je actuele voorbeelden geeft.
groet en tot ziens
Dank je, Mieke! Ja, de titel roept wel iets op en dat is de bedoeling! Groet, Dorine