Wat is HeartMath?


HeartMath is een stress reductie programma dat helpt om in balans te komen.

Net zoals het hart een centrale rol in ons lichaam speelt, vervult het ook een sleutel positie bij het reduceren van stress. Het hart is een orgaan dat op ritmische wijze bloed door ons lichaam pompt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is onze hartslag niet constant, het verandert steeds; het vertraagt en versnelt. Met een oorsensor kan het hartritme zichtbaar gemaakt worden op het scherm van je laptop, iPad of mobiele telefoon.
De variatie tussen hartslagen, de hartritmevariabiliteit (HRV), laat zien hoe veerkrachtig je bent. Hoe groter de variatie tussen de hartslagen, hoe veerkrachtiger je in het leven staat en hoe flexibeler je dus bent. Dat is een belangrijke vaardigheid vandaag de dag. Veerkracht valt te trainen. Hiervoor biedt HeartMath een aantal krachtige technieken waarmee je aan de slag kunt.
Ook zie je of de HRV regelmatig of onregelmatig is. Dus, zit er regelmaat in de versnelling en vertraging van de hartslagen of niet? Wanneer de HRV onregelmatig is, belemmert het je om optimaal te presteren. Op lange termijn leidt het tot negatieve gevolgen voor de gezondheid. Een regelmatige HRV leidt tot stress reductie, betere prestaties en verhoogd bewustzijn.

Door de technieken van HeartMath dagelijks toe te passen, kun je stressvolle situaties beter het hoofd bieden. Het leidt tot balans tussen lichaam en geest waardoor je controle krijgt over je energiebalans en resultaat boekt op lichamelijk, mentaal en emotioneel vlak.

Hoe ziet een traject met HeartMath eruit?

Het coachingstraject met het HeartMath stress reductie programma beslaat 6 bijeenkomsten van een uur verspreid over twee maanden.
Je ontvangt een persoonlijk werkboek waarin elke sessie uitgebreid wordt toegelicht.
Ook krijg je apparatuur te leen (emWave Persoonlijke Stress Reliever) waarmee je thuis aan de slag kunt. Gedurende deze twee maanden is het noodzakelijk om dagelijks circa 15 minuten de technieken toe te passen (verspreid over de dag).